Ex-Onnelliset: Vanhempien ero draamasarjan keskiössä

Maikkarin syksyn 2016 uutuusdraamasarjan keskiössä on vanhempien ero ja eroperhearki kaikkine kommeluksineen. Ex-Onnelliset kertoo viidestä lapsiperheestä, joissa vanhemmat ovat juuri eronneet. Sarjan on ohjannut muun muassa Klikkaa mua -sarjan ohjannut Johanna Vuoksenmaa. Sarjassa perheet muuttavat asumaan eroperheille rakennettuun kerrostaloon. Jokaisella perheellä on asunto, jonka päissä on vanhempien omat yksiöt ja keskellä lastenhuoneet. Liikuteltavien seinien ansiosta lapset asuvat vanhempien sopiman aikataulun mukaan jommankumman vanhemman kanssa samassa asunnossa.

ex-onnelliset-tunnus-vanhempien ero

Ex-Onnelliset on fiktiivinen televisiosarja, jonka hahmot ovat luonnollisesti kärjistettyjä. Vanhempien ero ja lasten vuoroasuminen koskettaa kuitenkin lukuisia lapsiperheitä ja huumorilla maustettu televisiosarja mahdollistaa vaikean asian käsittelyn uudenlaisessa kontekstissa. TV-sarjan avulla itselle vaikeaa asiaa on mahdollista tarkastella itsestään etäällä, ulkopuolelta.

Vanhempien ero ja lasten asumisjärjestelyt

Ex-Onnelliset-sarjassa kuvataan taitavasti muun muassa eroamisen ja läheisyyden kaipuun ristiriitaisuutta vanhempien näkökulmasta. Ero kumppanista tuntuu ehkä oikealta ratkaisulta, mutta konkreettinen irtaantuminen ei sujukaan helposti. Lähekkäin asuminen saattaa hidastaa irtaantumista, kun ex-kumppani on jatkuvasti lähellä. Täysin irtaantuminen ei toki ole mahdollistakaan: yhteisvanhemmuus on loppuelämän kestävä linkki. Vaikka olisi aidosti sitä mieltä, että ero on hyvä ratkaisu, on se silti aina kriisi. Vanhemman täytyy luopua, tehdä surutyötä, löytää uudet tavat toimia.

Sarjan hahmot viittaavat ajoittain omaperäiseen asumisratkaisuunsa sanomalla, että ”tämä ei ole oikea ero”. Lapselle vanhempien ero on kuitenkin aina tosi ja konkretisoituu selkeimmin juuri erillään asumisessa: kaksi minulle rakkainta ihmistä eivät enää asu saman katon alla. On opeteltava kestämään ikävän tunnetta ja muistettava kahden kodin tavat toimia.

Lasten asumisjärjestelyt eroperheissä ovat kirjavia. Jotkut lapsista asuvat vanhemmillaan vuoroviikoin, jotkut tapaavat etävanhempaansa joka toinen viikonloppu, jotkut jotakin siltä väliltä ja jotkut vielä vähemmän. Ei ole yhtä oikeaa tapaa järjestää lapsen asuminen. Tärkeintä on löytää perheelle sopivin ratkaisu lapsen temperamentti ja ikä huomioiden. Selkeä, toistuva systeemi helpottaa lasta. Osaako lapsesi sanoa, milloin näkee toisen vanhempansa seuraavan kerran?

Miten sitten oikeasti toimisi eksän kanssa naapurina asuminen?

Ehkä tärkein yksittäinen seikka lasten sopeutumista eronjälkeiseen elämään pohdittaessa on se, miten hyvin vanhemmat tulevat keskenään toimeen. Parhaimmillaan vanhemmat voivat sopia tapaamisista joustavasti, eikä lapsen tarvitse jännittää vaihtotilanteita tai vanhempien muita kohtaamisia. Tällaisessa tilanteessa Ex-Onnelliset-sarjan kaltainen ratkaisu voisi ehkä toimiakin!

Todellisuudessa asiat harvoin kuitenkaan ovat näin yksinkertaisia, sillä vanhempien ero on usein pitkän harkinnan tulos ja vanhemmilla on painavat syyt eron taustalla. Ex-kumppanin kanssa lähekkäin asuminen saattaa tuntua lähinnä ahdistavalta. Mikäli vanhempien välit ovat hankalat ja asioista sopiminen ei suju, voi lähekkäin asuminen olla lapsenkin mielessä hämmentävää ja kuormittavaa. Vaikka on toki tärkeää, että tieto lapsen asioista siirtyy vanhemmalta toiselle, voi hankalissa tilanteissa joskus olla toimivampaa rajoittaa vanhempien keskinäistä kommunikaatiota kuin ajautua jatkuviin riitoihin, jotka eivät edistä lapsen asioita ja ovat raskaita kummallekin vanhemmalle.

Monia vuoroviikoin asuvien lasten vanhempia mietityttää, miten lapset kokevat sen, että he ikään kuin viikoin välein muuttavat kodista toiseen asumaan. Tähän vaikuttavat jo yllämainitut kolme seikkaa: vanhempien keskinäiset välit, lapsen ikä ja temperamentti. Jotkut lapset sopeutuvat vuoroviikkoasumiseen mutkitta ja nauttivat mahdollisuudesta ylläpitää tiiviitä suhteita kumpaankin vanhempaan. Ex-Onnelliset-sarjan ratkaisussa vältytään tavaroiden kuljettamiselta ja muuttamiselta, kun lapsen tavarat pysyvät samassa paikassa koko ajan. Vanhempi voi tukea lapsen eronjälkeistä asumista monella tavalla. Palaamme tähän blogissa myöhemmin!

Monia mutkia, kekseliäitä ehdotuksia ja mielenkiintoisia näkökulmia: Ex-Onnelliset-sarjassa kuvattu eronjälkeinen asumistapa onnistuu haastamaan perinteisiä eroperheiden ratkaisuja ja tarjoaa miettimisen aihetta!

Minkälaisen asumisjärjestelyn sinä olet kokenut toimivaksi eron jälkeen?

Follow

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Follow Psykologi Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php