Apua, lapsellani on haastava temperamentti!

with 1 kommentti

Lapsen haastava temperamentti aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia. Eikä vähiten niiden kauhukuvien takia, mitä ympäristö kaataa vanhempien niskaan. Olen kuullut monta tarinaa siitä, miten hoitohenkilökunta on jo raskausajalla tai heti syntymän jälkeen kommentoinut lasta sellaiseen tyyliin, joka on jäänyt lähtemättömästi uuden vanhemman mieleen. Muun muassa todennäköisesti pahaa tarkoittamattomat lausahdukset ”tuon lapsen kanssa tulet itkemään vielä monet itkut” tai ”tämän kanssa ei tule olemaan helppoa” ovat tuoreina vanhemman mielessä vielä kymmenen vuotta myöhemmin. Vanhempi voi kuvitella jo aivan pienen vauvan tulevaisuuden synkäksi ja maalata mielessään kuvia lapsestaan epäsosiaalisena huumeidenkäyttäjänä. Haluan tällä kirjoituksella hälventää haastavaan temperamenttiin liittyviä masentavia mielikuvia. Haastava temperamentti voi olla myös todellinen voimavara.

Mikä on haastava temperamentti?

Temperamentti tarkoittaa ainutlaatuista yhdistelmää erilaisia piirteitä, jotka ovat meissä kaikissa nähtävillä heti syntymästä lähtien. Vaikka temperamenttiyhdistelmiä on lukemattomia, temperamenttitutkimuksissa on luokiteltu kolme pääkategoriaa havainnoillistamaan erilaisia temperamenttityylejä; Helppo, Hitaasti lämpenevä ja Haastava temperamentti. Nimet näille yhdistelmille on annettu sen mukaan kuinka helppoa tai haastavaa tietyn temperamenttityylin omaavan ihmisen on sopeutua ympäristöönsä.  Usein puhekielessä puhutaan siitä, kuinka helppo tai haastava vauva on vanhemmilleen ja muille ihmisille. Toivoisin kuitenkin enemmän ajattelua yksilön näkökulmasta; kuinka helppoa tai haastavaa lapsen on oppia uusia taitoja ja sopeutua omaan arkielämäänsä oman synnynnäisen temperamentin kanssa.

Haastavalle temperamentille on ominaista seuraavat piirteet:
 • Lapsen perusmieliala on kielteiseen sävyttynyt
 • Lapsi suhtautuu uusiin asioihin kielteisesti
 • Lapsen on vaikea sopeutua muutoksiin
 • Lapselle herää tunteita herkästi
 • Tunteet tuntuvat voimakkaina ja lapsi ilmaisee niitä voimakkaasti
 • Erilaiset ärsykkeet häiritsevät lasta herkästi; esimerkiksi melu tai epämukavat vaatteet
 • Lapsi ei ole rytminen, eli syöminen, nukkuminen ja vessassa käyminen on epäsäännöllistä ja vaikeasti ennakoitavissa

haastava temperamentti

Haastavan temperamenttityylin omaava lapsi haastaa vanhemmuutta jo syntymästä lähtien. Vanhemmat kokevat, että tällaisen lapsen tarpeita on vaikea ennakoida ja lasta on vaikea rauhoittaa. Lapsi itkee paljon ja voimakkaasti. Vaikka vauvan käytös ei johdu vanhempien toiminnasta, vanhemmat saattavat uskoa, ettei lapsi pidä heistä tai että he ovat huonoja vanhempia. Jotta tuoreet vanhemmat eivät joutuisi käymään läpi tällaisia kipeitä ajatuksia, on tärkeää, että vanhemmat ymmärtävät, mikä temperamentti on ja miten se vaikuttaa lapsen toimintaan. On myös todella tärkeää muistaa, että haastava temperamentti ei (!!!) määrittele ennalta yhdenkään lapsen tulevaisuutta.

On toki totta, että tutkimuksissa on todettu haastavan temperamentin yhdistyvän erilaisiin pulmiin lapsen kasvaessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että sinun lapsesi on oma ainutlaatuinen yksilönsä eikä tutkimustuloksia voi suoraan soveltaa sinun lapsesi elämään tai tulevaisuuteen. Siitä emme voi onneksi tietää vielä mitään!

Vanhempien ja muiden lapselle läheisten ihmisten suhtautumisella lapsen ominaispiirteisiin on suuri vaikutus lapsen tulevaisuuden kannalta. Tutkimuksissa on todettu, että lapsi kehittyy odotusten mukaan, eli hän alkaa toimia siis sillä tavalla, mitä häneltä odotetaan. Jo tämän vuoksi on tärkeää, että lapsiin suhtaudutaan niin, että heiltä odotetaan hyviä valintoja ja onnistumista vaikeuksista huolimatta. Toisaalta, kukapa meistä ei haluaisi tuntea itseään hyväksytyksi ja rakastetuksi juuri sellaisena kuin on? Haastavan temperamentin omaaville lapsille tämä on erityisen tärkeää, koska he tuppaavat saamaan muita lapsia enemmän kielteistä palautetta ympäristöltään.

Vaikeuksista voittoon

Temperamenttipiirteet ovat pysyviä ominaisuuksia, joiden pohjalta persoonallisuus alkaa rakentua. Kuitenkin jokainen meistä pystyy oppia toimimaan haluamallaan tavalla temperamenttipiirteistään huolimatta ja ikäänkuin pehmentää niiden reunoja. Esimerkiksi ihminen, joka suhtautuu uusiin asioihin negatiivisesti tuskin aikuisenakaan on suin päin syöksymässä uusiin elämyksiin, mutta oppii suhtautumaan niihin eri tavalla. Vaikka ensimmäinen reaktio ystävän villiin ehdotukseen olisikin ”EI!”, voi opetella säätelemään tuon ensireaktion voimakkuutta niin, että uuden kokeilu voi hetken mietintäajan kuluttua tuntuakin jo hauskalta!

Lapsen haastavassa temperamentissa on myös arvokkaita vahvuuksia. Esimerkiksi lapsi, joka raivoaa kuin hirmumyrsky saa toisaalta ilostuessaan kaikki muut hyvälle tuulelle ja nauramaan. Niin kielteiset kuin myönteisetkin tunteet ovat hyvin voimakkaita, mistä usein seuraa se, että haastavan temperamentin omaavat henkilöt ovat myös oikein hauskaa seuraa!

Haastavan temperamentin omaavat lapset tietävät mitä haluavat ja ovat valmiita taistelemaan sinnikkäästi sen eteen. Tämä on upea piirre lapsen tulevaisuuden kannalta, jos lapsi saa sen valjastettua hyödykseen muita kunnioittaen. Vaikka vanhempi on valmis telkeämään itsensä loppupäiväksi vessaan lukkojen taa, kun on kuunnellut koko päivän lapsen inttämistä siitä, että hänen täytyy saada piirustustaan varten juuri tietty kynä, joka löytyy mummolasta, voi vanhempi kuitenkin salaa olla ylpeä lapsensa sinnikkyydestä ja periksiantamattomuudesta.

Vanhempiensa avulla haastavan temperamentin omaava lapsukainen joutuu treenaamaan pienestä saakka tunnesäätelyä, sosiaalisia taitoja ja itsehillintää eri mittakaavassa kuin joku toinen lapsi. Mutta seurauksena tästä voi olla erityisen hyvä itsetuntemus ja taitopaketti, jonka kanssa lapsi voi tähdätä tulevaisuudessa mihin vain haluaakin!

Muista siis, että haastava temperamentti ei määritä kenenkään tulevaisuutta. Auta lastasi pehmentämään temperamenttinsa reunoja ja muista myös se kaikista tärkein: arvosta ja rakasta häntä niinä hyvinä ja huonoinakin hetkinä. Näin sinun lapsellasi on koko maailma tarjolla.

Minkälaista vanhemmuutta haastava temperamenttityyli tarvitsee? Katso kuusi periaatetta haastavan temperamentin kanssa selviämiseen!

Jos tykkäsit kirjoituksesta ja ajattelet siitä olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! Voit seurailla meitä myös Facebookissa.  Mukavaa, kun löysit seuraamme!

haastava temperamentti

Tutustu lisää temperamentin vaikutuksiin:

Hyvä ja mielenkiintoinen videoitu keskustelu Helsingin yliopiston tiedekulmasta: Mitä pieneltä lapselta voi vaatia?

Apua tunnesäätelyn harjoittelemiseen täältä!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Yksi Kommentti

 1. Minna Joki-Luomala
  |

  Kenellä on tarpeeksi pokkaa määritellä toisen ihmisen temperamentti? Onko määrittelijä oikeassa vai onko ympäröivä todellisuus sattumalta juuri sellainen, joka suosii hänen kaltaistaan ihmistä? Entä jos se ei suosisikaan? Olisiko hän yhdessä ympäristössä helppo temperamentiltaan ja toisessa vaikea?

Kommentoi

css.php