Apua arjenhallintaan

with Ei kommentteja

Apua arjenhallintaan? Kuuluuko perheeseesi siirtymätilanteista kärsiviä leikki-ikäisiä, hajamielisiä koululaisia tai angstisia teinejä?

Monet vanhemmat kokevat lastenkasvatuksessa tuskaisimpana rutiineista kiinnipitämisen, koska ne vaativat tarkkaa aikataulutusta ja vanhemman jatkuvaa muistuttelua. Usein vanhemmat ihmettelevät, miten on mahdollista, ettei lapsi tee rutiineja automaattisesti vaikka hän teoriassa kyllä osaisi tehdä ne. Jatkuva muistuttelu ja itsensä toistaminen ärsyttää sekä vanhempaa että lasta ja saattaa muuttaa perheen ilmapiiriä kielteisemmäksi.

Rutiinit ovat lisäksi tylsiä. Ne ovat tylsiä sekä vanhemmalle että lapselle. Silti vanhemmat tietävät, että pienikin poikkeama rutiinista voi saada pakan aivan sekaisin ja lapsen raivon partaalle. Helpointa on vaan yrittää pitää niistä kynsin ja hampain kiinni.

Moni olisi varmasti valmis maksamaan merkittäviä summia ratkaisusta, joka tekisi lapsista itseohjautuvia. Valitettavasti tätä ratkaisua ei vielä ole kukaan keksinyt.

apua arjenhallintaan

 

Parhaat tulokset itseohjautuvaan lapseen, joka tekee iltarutiinit kelloa katsoen ajallaan, pakkaa kaikki tarvittavat koulutarvikkeet ja muistaa lukujärjestyksen, syntyy synnynnäisen temperamentin tai vanhempien sinnikkään kasvatustyön tuloksena. Yleensä tuon jälkimmäisen.

Apua arjenhallintaan: tee kaikesta selkeää

  1. Sovi säännöt

    Rutiinien sujuvuutta auttaa selvät säännöt ja sopimukset. Selvien sääntöjen ja sopimusten noudattamista auttaa se, että ne on yhdessä sovittu ja kirjoitettu ylös. Ylöskirjoitetut rutiinit ja säännöt auttavat myös vanhempaa pitämään niistä kiinni, kun ei tarvitse joka ilta erikseen muistella, mitähän me tästä ja tostakin sovittiin, kun teini väittää tätä ja alakoululainen tota.

    Miettikää ensin aikuisten kesken, miten teidän perheessä kannattaa päivittäiset rutiinit toteuttaa. Kertokaa ne sitten lapsille ja kirjoittakaa yhdessä ylös ja lisätkää tarvittaessa kuvia.
  2. Pidä sovituista säännöistä kiinni

    Loppujen lopuksi pääset kaikista helpoimmalla, kun noudatat tehtyjä sopimuksia ja autat myös lasta noudattamaan niitä. Jos säännöt tuntuvat käytännössä huonoilta, esimerkiksi iltapesuun on varattu liikaa tai liian vähän aikaa, voit aina muuttaa sääntöjä ja kertoa lapselle, miksi muutos tehtiin.

Vinkki! Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta löytyy näppäriä tulostettavia työkaluja näihin arjen sopimuksiin. Suosikkejani ovat etenkin perheen vastuiden sopiminen, koululaisen aamurutiinit ja tietokoneen käyttösopimus.

Jos nämä lomakkeet eivät sovi perheenne arkeen, voit ottaa niistä mallia ja tehdä itse omat!

Katso vinkkimme siirtymätilanteista selviytymiseen täältä!

Miten teillä selvitään arjen rutiineista?

Follow

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php