5 vinkkiä ruokapöytään!

with Ei kommentteja

Yhteiset päivällishetket ovat monelle perheelle todella tärkeä rutiini, joka kokoaa koko perheen yhteen kiireisen arjen keskellä (ja jos ei vielä ole, niin suosittelen kokeilemaan).

Kuitenkin etenkin pienempien lasten kanssa ruokailut voivat olla vanhemmille aika tuskaisia. Lapset syövät vain vähän, pelleilevät paljon, tulee sotkua ja riitaa.

Olemme koonneet alle viisi vinkkiä, joiden avulla voit yrittää rauhoittaa perheesi ruokahetket, ja ottaa askeleen kohti myönteisempiä päivälliskokemuksia.

Muista, että ruokailu ei etenkään pienemmille lapsille ole niinkään nautinto, vaan ennemminkin pakollinen paha. Vanhemmat lapset ja etenkin aikuiset osaavat jo nauttia ruoasta ja rauhallisesta ruokailuhetkestä.

Pienet lapset kuitenkin tarvitsevat ruoan lisäksi muutakin motivaatiota, jotta ruokahetki olisi heille mieluisa ja houkutteleva. Yritä panostaa siihen, että tunnelma ruokapöydässä on myönteinen, kannustava ja leppoisa.

yhteiset päivällishetket
Kun kaikki kerääntyvät yhdessä syömään, on helppo jutella päivän kuulumiset ja vahvistaa tällä tavoin perheen yhteishenkeä.

Yhteiset päivällishetket: viisi vinkkiä onnistumiseen

1 Anna lapsen valita

Tee ruokaa sellaisella tavalla, että lapsella on mahdollista valita mitä syö.

Esimerkiksi jos teet spagettia ja jauhelihakastiketta, anna lapsen valita ottaako hän vihanneslautaselta kurkkua vai tomaattia.

Monelle lapselle on myös piinallisen tärkeää, että ruoat on aseteltu tietyllä tavalla.

Ketsuppi ei saa koskea mihinkään, perunat pitää olla tietyssä kohdassa lautasta. Älä arvostele tätä vaan anna lapsesi kohtuuden rajoissa määritellä, miten hän syö tarjolla olevat asiat, niin hän on sinun kanssasi paremmin yhteistyössä.

2 Pidä kiinni rajoista

Jos teidän perheen tärkeimpiä sääntöjä on se, että kaikki syövät yhdessä, niin pidä siitä kiinni. Jos teille on tärkeää se, että lapset syövät joka aterialla jotakin vihannesta, pidä siitä kiinni.

Määrittele teidän perheen maksimissaan viisi tärkeintä ruokailuun liittyvää sääntöä ja ole valmis pitämään niistä kiinni. Kerro nämä säännöt myös lapsille, jotta he tietävät, mitä heiltä odotetaan.

Älä anna lapsen valita ruoaksi jotakin sellaista, mitä et ole tehnyt. Esimerkiksi älä lähde tekemään lapsen pyynnöstä puuroa, jos pöydässä on pyttipannua. Jos tälle linjalle lähdet, paluuta ei enää ole ja olet lunastanut paikan lapsesi nyrkin ja hellan välissä.

3 Jätä huomiotta

Kun olet määrittänyt, mikä on sinulle tärkeää ruokahetkellä, ole valmis pitämään niistä säännöistä kiinni ja jättämään lapsen muut hömpötykset vähemmälle.

Jos lapsesi häiritsevä käytös ei ole määrittelemiesi viiden tärkeimmän säännön joukossa, jätä se huomiotta.

Muista, että se mihin kiinnität huomiota lisääntyy. Jos kiinnität huomiota jokaiseen kertaan, kun lapsesi leikkii ruoalla, lällättelee siskolle tai tekee pieruääniä, voit olla varma, että tällainen käytös vain lisääntyy.

Huono käytös pahenee ensin ja sitten vasta alkaa parantua, muista olla sinnikäs. Palauta huomiosi takaisin lapseen välittömästi, kun lapsi lopettaa huonon käytöksen.

4 Palkitse

Jos yhteiset päivällishetket ovat olleet perheessänne hankalia, lapsesi todennäköisesti tarvitsevat erityistä motivaatiota tilanteen muuttamiseksi.

Kehu heitä välittömästi, kun he käyttäytyvät edes muutaman sekunnin ajan ruokapöydässä niin kuin toivoisit. Näytä peukkua, hymyile, kiitä ja osoita näin selkeästi lapselle, että olet tyytyväinen hänen yrityksiinsä toimia toivotulla tavalla.

Voitte sopia myös esimerkiksi pienestä palkinnosta (esim. suklaapala tai pastilli), jonka saa ruoan päätteeksi, jos sovituista säännöistä on pidetty kiinni.

5 Pidä hauskaa

Ennen kaikkea arjessa kuuluisi olla hauskoja hetkiä. Ota lapset mukaan ruoanlaittoon; voitte yhdessä suunnitella ruokalistaa, käydä kaupassa tai valmistaa ruoan.

Kun ruoanlaittoon suhtautuu enemmän yhteisenä kivana tekemisenä eikä välttämättömänä rutiinina, siitä tulee teille kaikille hauskempaa. Voitte leikkiä välillä Kokkisotaa tai Neljän tähden illallisia. Joskus voitte irroitella pitämällä picnicin tai japanilaisen illallisen lattialla. Voitte laittaa musiikin soimaan taustalle ja laittaa kynttilöitä palamaan.

Jutelkaa ruokapöydän ääressä mukavista jutuista ja tutustukaa toisiinne paremmin. Naurakaa yhdessä ja nauttikaa toisistanne. Elämä on kuitenkin se, mikä tapahtuu nyt. Samallahan voisi yrittää myös nauttia siitä.

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa.  Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Lue lisää:

Apua, lapseni ei syö! Miten selättää lapsen syömisongelmat?

Kasvatuskeinot

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php